RSS

Mukaddimah ^^

Fighting has been enjoined upon you while it is hateful to you. But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not.
Al-Baqarah:216

Cara Membuat Lilin Kulit Oren


Assalamaualaikum... Dengan Nama Allah..

Yes..s etelah sekian lama aku update kembali blog aku.. final year student engineering nie memang perit sangat.. Semoga Allah sentiasa menabntu aku mengharungi segalanya.. by the way sekarang nie study week.. hehehe.. cuti la kejap walaupun hakikatnyer kerje tak siap lagi.. tapi tak pe.. nak share something ngan pembaca blog aku.. Cara nak tukat kulit oren jadi lilin..


Senang je sebenarnyer..
1) korang hanya perlukan oren, pisau dan minyak.. (minyak masak je)
2) Kerat oren dengan memastikan serat di tengah tersebut tidak putus.. nak buat camner tu korang ikir la sendiri... hehehe.. perhaps oren yang betul2 ranum lebih baik.. serat tu akan menjadi sumbu..
3) biarkan terlebih sikit dari paras kulit oren tu sendiri... pembakaran dalam 30 minit tuk sumbu yang separas separuh oren..
4) tuangkan minyak dan pastikan serat sumbu tu betul2 menyerap minyak.. korang boleh guna minyak masak biasa, minyak jagung or sebagainya.. kalau nak tambah essential oil pun takdek masalah rasenyer.. huhuhuhu..
5) cucuh api kat sumbu tu.. nak hidupkan api nie lambat skit la sebab minyak masak bukan mcm petrol..   



korang boleh cuba tuk rumah korang.. ianya lebih selamat sebab minyak masak kalu telingkup tak berisiko nak sambar api.. cuma jangan letak la dekat bahan mudah terbakar mcm langsir dsb..

Source: ediva.info






1 Responses to "Cara Membuat Lilin Kulit Oren"
Anonymous said...

Wah..Menarik :D


March 4, 2013 at 9:13 PM

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Return to top of page Copyright © 2010 | Flash News Converted into Blogger Template by HackTutors