RSS

Mukaddimah ^^

Fighting has been enjoined upon you while it is hateful to you. But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not.
Al-Baqarah:216

Engineer vs Doktor.. mane lagi penting




Assalamualaikum... Dengan Nama ALLAH

------------------------------------------------------------------------------------------
-Kegagalan kali pertama bukanlah petanda berakhirnya usaha kita tetapi ia adalah langkah pertama ke arah usaha baru untuk kejayaan-
-------------------------------------------------------------------------------------------

Tajuk aku hari nie bukan nak berdebat atau gaduh2 tentang siapa lagi hebat.. bukan jugak nak pro mane2 pihak... bagi yang belum tahu aku bagitau yang aku nie student engineering. aku study chemical engineering. dulu waktu sekolah bila cikgu tanya nak jadi ape mesti aku jawab nak jadi doktor. waktu tu tak terlintas pun dalam kepala otak aku nak jadi engineer... mase sekolah dulu engineer digambarkan oleh penulis buku teks sebagai orang yang berdiri pakai safety helmet berlatar belakangkan bangunan yang tak siap...

padahal bile aku sampai matrikulasi rupanya banyak lagi bidang engineering yang aku boleh invole... sebab subjek bio aku tak berapa cemerlang aku pun ambik fizik dan jadilah student engineering.. dulu kat sekolah cikgu cakap nak jadi doktor nie susah.. belajar lama... tapi korang tau tak sbenarnya jadi engineer nie lagi susah... belajarnyer kurang dua tahun dari perubatan tapi sangatah susah... dan cabaran menjadi engineer nie jauh lebih besar dari doktor....

dari segi kepentingan doktor dan engineering nie sama penting je.. tapi bila disingkap.. disebabkann field engineering nie sangat luas maka mungkin engineering lagi penting...
dalam pementasan atau drama.. orang yang kita lihat adalah pelakon. pelakonlah yang hebat dan sebagainyer.. tapi kita lupa pelakon tu disokong oleh pekerja belakang tabir... kedua sektor nie sebenarnyer saling bergantungan.. teater tak wujud tanpa salah satu dari ini...

begitulah juga dengan engineering.. ia ibarat kerjaya belakang tabir bagi kerjaya lain... doktor moden tak boleh mendiagnosis pesakit dengan baik jika engineer tidak wujud... MRI, x-Ray, CT Scan, hear-lung machine dan macam2 lagi peralatan perubatan dibangunkan oleh engineer. dalam dunia serba moden nie cikgu sekolah pun bergantung pada engineer.. cikgu sekarang menggunakan laptop dengan projektor... juga dibangunkan oleh engineer.. malah bangunan sekolah itu sendiri memerlukan engineer untuk ia berdiri...

masa aku masuk kelas pagi tadi pensyarah aku ada sebut perkatra yang sangat penting tentang kerjaya engineer membuatkan aku bangga dan gerun..

" when a doctor make a mistake in a surgery or treatment it will cost a person life.. but when an engineer make a mistake calculation it can kill thousand of people.."

kalau civil engineer tersilap pengiraan dalam pembinaan bangunan, berkemungkinan bangunan tu runtuh dan menelan nyawa ramai manusia.
kalau mechanical engineer tersilap buat pengiraan berkemungkinan jumlah kemalangan jalanraya akan meningkat untuk satu jenis model kereta.. berapa banyak orang akan mati...
kalau elektrical engineer tersilap pengiraan dalam pembinaan pencawang kemungkinan kemalangan letupan boleh berlaku dan banyak nyawa melayang.
kalau chemical engineering buat silap dalam pengiraan kemungkinan sebuah kilang kimia akan meletup dan menelan puluhan ribu nyawa manusia seperti yang berlaku di Bombay India (Bhopal Gas Tragedy)


Selain Bhopal Gas Tragedy ade lagi satu contoh tragedi akibat kesilapan dalam dunia kejuruteraan walaupun kadangkala ia bukan datang dari jurutera itu sendiri... Chernobyl disaster adalah tragedi letupan loji nuklear terburuk pernah direkodkan dan sampai sekarang tempat tu tak boleh didiami manusia mahupun makhluk lain...



pensyarah aku juga cakap

"if a just merely unknowledgeable layman become violent or crazy it might not too harmfull to society but if intelligent and knowledgeable people become crazy and violent.. it can destroy the society. Knowledge is like a knife, u can use it to eat ur fruit happily with ur family or u can use it to killl ur family by stabbing them"

maka hargailah ilmu yang kita ada walaupun sedikit dan gunakanlah ke arah kebaikan... semoga Allah merahmati ilmu yang kita ada dan memberi kesejahteraan kepada diri kita... AMIN

buat student perubatan atau doktor aku bukan nak kondem korang.. cume dulu aku memang nak jadi doktor cuma takdir, ALLAH lebih mengetahui apa yang baik untuk aku... doktor kat sini sebagai simbolik kerjaya lain... je...

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Kepimpina itu adalah sesuatu yang dibentuk hari-demi hari bukanya dibentuk dalam sehari
-----------------------------------------------------------------------------------------------



1 Responses to "Engineer vs Doktor.. mane lagi penting"
hasyimi said...

salam edie,

ni ak nak bg taw.. sbnrnya... ak ni bercita2 nak jadi engineer... tapi keadaan ak memaksa ak ambil medic..

medic n engineer sama2 penting..

kalau la doc tu penting.. kenape ade bidang engineering... ???

kalau engineer itu penting... kenape ade bidang perubatan???

even dalam dunia ni, tukang sapu smpah pun penting.. mck yg jual kat kafe tu pun penting.

apa yg dikira nanti.. macam mana kita laksanakan tugas yg kita dapat tu.. tu je.. bkn tugas apa yg kita dapat..

just luahan hati sbg doc to be insyaAllah.. ^^


January 6, 2011 at 5:58 AM

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Return to top of page Copyright © 2010 | Flash News Converted into Blogger Template by HackTutors