RSS

Mukaddimah ^^

Fighting has been enjoined upon you while it is hateful to you. But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not.
Al-Baqarah:216

Kompleks Teruntum; The Lost City of Kuantan


Assalamualaikum... Dengan NAMA ALLAH aku memulakan entry kali nie..







Bace tajuk entry mcm gempak.. tapi hakikat tak dek lah sangat. Bile sebut je Komplek Teruntum mesti ramai orang kuantan tahu, especially orang Kuantan sejati. Dan tak ramai orang tahu apa yang ade dalam Kompleks teruntum.

Berikan hadiah hari jadi kepada mereka

Kompleks Teruntum nie sebelah Kunatan Parade. Kuantan Parade korang tahu tak.. mcm tak je.. heheh.. biar lah aku senaraikan antara kompleks beli-belah yang ade dekat kauntan.. Kompleks Teruntum, Kuantan Parade, Megamall, East Cost Mall, Cowboy, Tunas Manja, Mydin, Kamdar.. ade lagi satu tu aku tak ingat la.. Dekat2 dengan Mydin gak.. So Kpmplek Teruntum  ie sebenarnya salah satu tempat shopping kat Kuantan. Ia tak sepopular ECM dan Megamall.. tapi ia ada nilai tersendiri. Kenapa aku kata LOST CITY. Sebab tempat nie tak ramai orang tahu. rang luar mungkin tahu ia sebagai pejabat agensi kerajaan je... Tingkat atas Kompleks Teruntum memang adalah pejabat agensi kerajaan. Bangunan nie milik Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang.

Sertai kami komuniti online untuk remaja.

Bile korang masuk bagi yang first timer tu memang mcm LOST CITY la... tak tau ape.. first time aku jjak kaki kat Kompleks Teruntum aku sedar barang kat situ lebih murah.. barang pertama ku beli adalah cerek air dan seterika.. heheheh.. mase matrikulasi nie.

 
 view sungai Kuantan dari kompleks teruntum

Apa ade kat Kompleks Teruntum nie.. handset.. aku beli handset dekat sini.. memang murah skit dari kedai lain dekat kuantan.. servis pun ok.. lelaki kalau pergi situ nak cari kasut dan sandal biasanya.. kain pun banyak tuk perempuan.. baju pun ade.. same je mcm kompleks lain cume tak besar.. n tak cantik mcm ECM.. Kompleks Teruntum nie adalah Kompleks beli belah pertama wujud di kuantan sejak 80-an lagi.. so rupe die memang la tak lawa.. harap kerajaan Pahang ade usaha nak naik taraf kemudahan dekat kompleks teruntum  nie.. cat baru pun ok gak.. 

Dia mengayuh demi negara..




 


 




 


9 Responses to "Kompleks Teruntum; The Lost City of Kuantan"
ahmad fithri said...

giant...


May 31, 2012 at 9:28 PM
FADLY said...

yang ko lupa lagi satu nama dia kuantan plaza tp sekarang dah gulung tikar...kat mydin tu..


September 20, 2012 at 9:02 PM
Putera Eddie Darwisy said...

aku tak tau plak yang tu.. aku cume tahu the store Pasar kuantan dulu tu asalnyer bukan the store.. ade pasaraya lain. entah betul ke tak..


September 21, 2012 at 6:21 AM
::aMaD:: said...

lost city.haha.bagus idea tu.
mmg tak pernah tau pun teruntum ni..
dulu selalu naik bas kt qtan..tp tak g pun
btw thanks for sharing


December 12, 2012 at 11:15 AM
Anonymous said...

Komplek tu siap tahun 1978 da...
Mu orang Kuantan asal atau pendatang jugak..???


February 3, 2013 at 1:23 PM
Jiha Virtuoso said...

kuantan. lost city? haha


March 6, 2013 at 8:16 AM
Anonymous said...

::aMad:: slalu naik bas kat kuantan tp tk tau complex teruntum?? mesti ko ni org utan kan..hahahahha


June 16, 2014 at 1:28 AM
dmmsn Danish said...

Byk kenangan KT ni...walau aku org Jerantut. Kalau pergi Kuantan, mmg tempat ni la org tuju..masa tu manada kompleks lain.. terjumpa Yie Kombat the Pilgrims kat sini la dulu. Teruja giler ..tengok rambut trojan. Kikiki... papepun...KT the great


May 25, 2016 at 8:02 PM
dmmsn Danish said...

Byk kenangan KT ni...walau aku org Jerantut. Kalau pergi Kuantan, mmg tempat ni la org tuju..masa tu manada kompleks lain.. terjumpa Yie Kombat the Pilgrims kat sini la dulu. Teruja giler ..tengok rambut trojan. Kikiki... papepun...KT the great


May 25, 2016 at 8:03 PM

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Return to top of page Copyright © 2010 | Flash News Converted into Blogger Template by HackTutors